Wednesday, April 27, 2011

Budak Ayam masak merah?

hai korang!
hari tu aku blogwalking kat one of my feveret blog,
iaitu blog ADAN .
al kisah beliau bersame same sahabat handai beliau.
aku tak perasan mule mule yang entri nih adalah entri contest,
tapi bile aku bace entri tu, aku pun terlintas nak tulis pasal salah sorang bestie aku,
bile aku dah tau rupe rupenye contest,
aku pun terase nak join jugak. hehe.

so, ni adalah banner dari blog yang anjur kan contest ni. 
kalau anda nak join jugak sile la ke blog sudirman !

oke mari mule! 


Let’s go back, way back to the year of 1998..


Dimana suatu petang aku time nih aku kat dalam kelas sekolah agama. 
Time ni aku tengah berpura-pura khusyuk beri tumpuan pada guru yang mengajar kat dalam kelas, 
sedangkan kepale otak aku ni dah kemana mana dah,
tibe tibe budak yang duduk belakang aku tegur aku, 
dengan nada berbisik die tanya aku, 

“weyh, ade bau makanan tak?”

 aku pun try la tarik nafas mane try tangkap bau yang dimaksudkan,

“ade…” aku jawab camtu je, pastu budak tu Tanya aku lagi,

“ade bau ayam masak merah tak?” sambil sengeh sengeh budak tu Tanya aku,

Dalam ati aku, damn…budak ni dah kenape,..tak tau ke aku tengah lapa?ish..

“aah la…sape bawak?” aku pulak Tanya die, dengan selamba nye die pun tunjuk kat aku bekal die,

Tertelan air liur aku. 

Argh! Start dari hari tu, aku pun bawak la bekal dari rumah jugak.
Aku selalu makan same same dengan budak ayam masak merah tu. Kadang kadang balik sekolah same same, pergi same same, ponteng same same..(erk..nasib baek mak aku tak tau bukak blog aku..hehe)

Since then, aku jadi rapat dengan die, sekolah pagi aku tak same sekolah dengan die, die sekolah omputeh, aku sekolah cina. Bile petang petang or cuti sekolah baru la kami lepak, paling best cuti sekolah la. Naik beskal round round taman,pergi memancing same same,(mancing la sangat..)
Suke suke hati buang buah kelapa orang dalam sungai…haaa…best dok…hehe.
Kalau die ade problem. Mesti lari dating rumah aku. Sorok kat pokok bunga rumah aku la. Haha.

Sengal kan budak ni? 

Haa..tapi bile kami da besar. Mase tu masing masing baru dapat lesen.
Malang tak baper nak ade bau kan time tu, kami terlibat dalam satu kemalangan yang melibatkan satu nyawa melayang. Tuhan saje yang tahu macam mane perasaan kami time tu. Aku ade die, dan die ade aku time tu. Kami same same lalui saat saat perit tu. Tak boleh aku lupe gambaran kawan aku tu angkat makcik yang muke penuh dengan darah tu kat atas jalan. Al Fatihah untuk arwah makcik tu.

Lepas dari tu, aku pergi sambung belajar kat kuantan,Pahang.
Ape aku nak cakap kat sini adelah, aku dan budak ayam masak merah ni, bukan macam bff yang lain yang selalu melekat hari hari, kami jarang jumpe, tapi walau macam mane pun dalam hati aku she’s my number one bff and the best bff I ever had..she’s my true friend that always being honest to me when I need to know the truth.

I love you friend…
And who she is? 


Sarah Adila bt Sidek

tak banyak gamba aku dengan die, sebab die tak suke amek gamba,
alasan je tu sume,
die tak sudi amek gamba dengan aku sebenarnye..
sob..sob..
(mati aku pasni...!)

8 comments:

adan said...

salam..

kim salam ngan budak ayam masak merah tu er... seram gak bila entri ni mengaitkan nyawa.. al-fatihah kat arwah..

psstt..adan jadi one of ur peberet blog.. thanks erk.. rasa nak terbang je... hehehe..

najihah sahami said...

waaa.....semoga persahabatan korang berkekalan yea!!

:)

bunga said...

hahaaa..itulah sahabat...ahahaa.

enyheartsdiamond said...

cute je cerita dye :))

Abu Luqman said...

salam..ceri cerita lama memang seronok ye

emieysandra said...

best! gudluck yer

:)

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

semoga persahabatan berkekalan maaa...
kim salam dia..ekekekekke

bukudiarysofea said...

sarah adila juga seorang yang baik hati bagi kami makan eskrem setiap perisa freeee.



Pakai sudu kecik.